Få vores nyheder på mail

Mor til dræbt søn: ”Man kan ikke gøre noget ondere mod et andet menneske”

Pressemeddelelse   •   Sep 03, 2019 08:47 CEST

I december 2010 blev otteårige Christopher skudt og dræbt af sin far, der efterfølgende begik selvmord. Den grusomme sag fra Løgten nær Århus er omdrejningspunktet i første afsnit af Kanal 5’s nye krimiformat, ’Blodspor’. I seks afsnit følger seerne, hvordan tidligere drabschef i Rejseholdet Kurt Kragh og den erfarne kriminalreporter Marie Louise Toksvig efterforsker tidligere sager om drab i familien. I alle sager finder de afgørende nyt, der forhåbentlig kan bidrage til at forebygge lignende sager i fremtiden. Premieren er i aften kl. 21.00 på Kanal 5 og Dplay.

I Danmark er næsten halvdelen af alle drabsofre i familie med deres drabsmænd. Drab i familien bliver typisk hurtigt opklaret, og mørklægges herefter af politiet af hensyn til de pårørende. Indtil nu ved man derfor ikke meget om denne type sager. Det vil Marie Louise Toksvig og Kurt Kragh forsøge at lave om på i Kanal 5 programmet ’Blodspor’, når de efterforsker seks drabssager for at få svar på, hvad der gør tilsyneladende almindelige familiemennesker til familiemordere. De besøger gerningssteder og pårørende til de dræbte for at komme helt tæt på gerningsmandprofilerne med det mål for øje at tilegne sig vigtig viden til at forebygge lignende sager i fremtiden.

Hvorfor skulle 8-årige Christoffer dø? 

En kold december dag i 2010 får en mor den værst tænkelige besked: Hendes eksmand Morten Nysten har skudt og dræbt deres blot otteårige søn Christopher og har efterfølgende begået selvmord. Tilbage står moderen alene med den ubærlige realitet og uden svar på et stort ’hvorfor’.

Kurt Kragh besøger i programmet Christophers mor til en snak om den familiefar, der gjorde sig selv til familiemorder. For Kurt er en sag som denne en drabssag. Ikke en familietragedie. Derfor har han fokus på præcis det samme, som han har i ”normale” drabssager, når han arbejder med gerningsmandsprofilering – motivet og karaktertræk.

- Jeg bruger ikke udtrykket ’familietragedie’. Hvis nogen er slået ihjel, er der tale om et drab, og vi skal vide, hvad der ligger bag. Vi skal kende motivet, og vi skal vide, om der er særlige karaktertræk, der har gjort drabsmanden i stand til at slå sit eget barn ihjel som her i ’Christopher-sagen’. Den viden er nødvendig for at kunne forebygge lignende drab i fremtiden. Uden at afsløre for meget, kan jeg godt fortælle, at vores efterforskning i ’Blodspor’ viser nogle meget interessante fællestræk hos gerningsmændene i de seks sager. Det kan være meget værdifuld viden i forhold til fx håndtering af samlivskonflikter, fortæller Kurt Kragh.

Marie Louise Toksvig tager bl.a. seerne med ud til Aarhus Universitetshospital til en snak med lægerne om, at Christopher led af en kronisk tarmsygdom, for kunne den have spillet ind i Mortens ultimative beslutning?

- Udover at stå tilbage med en altopædende sorg, står de nærmeste pårørende også tilbage med et skrigende behov for at få svar på nogle spørgsmål. Disse svar søger jeg i ’Blodspor’, fordi de er vigtige for de efterladte, for at kunne begribe hvad der er foregået. Men også fordi det samfundsmæssigt er sindssygt vigtigt at finde svar, så vi kan lære af dem fremadrettet. Kun ved at kende faresignaler, kan vi gribe ind tidligere, fortæller Marie Louise Toksvig.

Krimiserie med mere på spil

De resterende afsnit i ’Blodspor’ stiller skarpt på andre danske sager, når Kurt Kragh og Marie Louise Toksvig efterforsker drabssager, såsom sagen om ’Isabella og Sabrina’, hvor ekskærestenhar kvalt dem begge. Eller sagen om ’Ellen Marie’, hvor moderen har dræbt sig selv og datteren ved kulilteforgiftning i soveværelset.

- Vi er stolte over Kanal 5’s efterhånden mangeårige tradition for kvalitetskrimi. Vi har længe vist vores kunnen inden for ”blå blink-reportager”, som vores seere elsker, men de seneste år har vi slået fast, at vores krimidækning er meget mere omfattende. Med ’Blodspor’ tilbyder vi igen seerne noget unikt, som de ikke kan få andre steder. Vi tager fat i et hjørne af krimigenren, der er omgærdet af berøringsangst af hensyn til pårørende. Med Kurt og Marie Louise i spidsen skal vi blive klogere på de her sager, for at kunne forhindre lignende i at ske i fremtiden, og i flere tilfælde får vi for første gang historien fra de pårørende, der har været helt tæt på, siger programchef hos Discovery Networks Danmark, Katrine Herforth.

’Blodspor’ har premiere i dag (d. 3. september) kl. 21.00 på Kanal 5 og Dplay:

  • Program 1: Sagen om Christopher – i december 2010 slår Morten sin 8-årige søn ihjel og begår efterfølgende selvmord.
  • Program 2: Sagen om Isabella og Sabrina – i december 2008 dræber Jackie sin ekskæreste på 22-år samt deres fælles datter Isabella på 17 måneder.
  • Program 3: Sagen om Valdemar i september 2014 sætter Per ild til sit hjem og tager på den måde livet af sin søn og sig selv.
  • Program 4: Sagen om Grethe og Allan – i november 2007 bliver 46-årige Grethe fundet dræbt af skud. Gerningsmanden er hendes samlever.
  • Program 5: Sagen om Nord – i juni 2016 bliver den halvandet år gamle Nord fundet kvalt af sin far, der efterfølgende begår selvmord.
  • Program 6: Sagen om Ellen Marie – i marts 2011 bliver Lene og hendes 7-årige datter fundet døde af kulilteforgiftning fra en grill, som Lene har placeret i soveværelset. 

Discovery Networks Danmark er den danske medievirksomhed bag blandt andet Kanal 5, 6’eren, Eurosport- og Discovery-kanalerne samt streamingtjenesterne Eurosport Player, Dplay og GOLFTV. Discoverys 12 tv-kanaler har en samlet kommerciel seerandel på 19 pct., hvilket gør Discovery til den tredjestørste kommercielle tv-gruppe i Danmark. På tværs af Discoverys platforme får brugerne en stærk kombination af seriøst underholdende programmer, nærværende reportager og førsteklasses sport som bl.a. fodboldlandsholdets kampe, Superligaen og OL. Discovery Networks Danmark har en dansk ledelse og er ejet af Discovery, Inc.

Besøg vores hjemmeside for flere nyheder om Discovery.